Dags att trycka på enter, SÄS

PACE-studien spökar i Borås. Vet Södra Älvsborgs sjukhus att deras behandlingsrekommendationer bygger på en motbevisad skandalstudie?

Så länge skutan kan gå — så länge befarar vi att PACE-studiens resultat ska leva vidare i svensk ME/CFS-vård. Det senaste exemplet är Måns Thörnqvist som är chefsläkare vid SÄS. I Borås tidning igår fick han svara på varför svårt sjuka Susanne står helt utan den vård som internationella ME/CFS-experter rekommenderar.

”Patienter med kroniskt trötthetssyndrom kan behöva beteendeterapi eller fysioterapi, och då kan man remittera till en rehabmottagning eller en psykiatrisk mottagning om det är allvarliga fall.”

Resonemanget känns igen. Det är PACE som spökar. Huruvida Thörnqvist känner till att hans påståenden bygger på en numera motbevisad skandalstudie eller inte vet vi inte, men klart är att han inte verkar särskilt intresserad av att lyssna på vare sig patienter eller ME/CFS-kunniga läkare. Han hyser den märkligt nog ganska vanliga åsikten att patienter inte vill ha den mest effektiva vården, att de inte vet sitt eget bästa.

Susanne är inte ensam. En annan patient som också var så svårt sjuk att hon inte kunde stå upp bad för några år sedan om hjälp av SÄS. Hon fick också nej med hänvisning till att träning och psykoterapi var rätt behandling. I stället för smärtlindring, hjälp med ortostatism och utmattning fick hon fortsätta sitt liggande liv. Sjukhuset vägrade ens försöka hjälpa henne. De är två patienter av många.

Läkare är naturligtvis upptagna människor men Thörnqvist behöver faktiskt bara googla för att se att hans påståenden inte stämmer. Förslagsvis på sökord som ”PACE trial”, ”David Tuller” och ”Alem Matthees”.

Det är dags att googla nu, Måns Thörnqvist. Många svårt sjuka människor väntar på att du ska trycka på enter.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna Leander skriver:

  Mycket bra skrivet!

 2. Måns Thörnqvist behärskar kunskap om hur man kan använda psykologiska tortyren även för att mörda dem hjälpbehåvande!
  Detta är ett skam inte enbart för medicin koren men även för hela svenska nationen!

 3. Maria Olsson skriver:

  Måns Thörnqvist borde ej få jobba som neurolog. Har haft med denna högst osympatiska läkare att göra.
  Han skrev ut mig och idag har jag inget liv alls utan ligger och krampar i sängen 24/7.
  Det han däremot tycker är viktigast är att få behålla sin läkarrock, googla detta.
  Bättre att hjälpa sina patienter än att ställa till ett liv ang en läkarrock.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.