Titta på fågeln

Förr användes kanariefåglar för att varna gruvarbetare för gas. När fågeln dog hade människorna några minuter på sig att ta sig ut. Är kroniskt sjuka vår tids kanariefåglar?

Många försöker besvara frågan om varför kroniska sjukdomar nu tar 85 procent av vårdens resurser. Det var inte så för femtio år sedan. En teori hänger ihop med vår förändrade livsmiljö och människors varierande genetiska känslighet.

Teorin går ut på att vi, på grund av vår extra starka genetiska känslighet för en eller flera skadliga faktorer i vår miljö, reagerar vi innan andra och blir sjuka. Vi är först, men om vi inte gör något åt problemen kommer alla förr eller senare att skadas.

Sant eller inte? Vi vet inte. Men den allmänt rådande teorin om att stress och stillasittande som enda orsaker till ökningen har vi egentligen inte lyckats bevisa. Åtgärderna som bygger på den teorin har trots många års ivriga försök inte löst problemet.

Gruvarbetarna erbjöd inte sina sjuka kanariefåglar terapi, antidepressiva och träning. De satte sig själva i säkerhet, löste problemet. Kanske borde vi göra samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.