Mats Reimer lobbar landsting för behandling utan evidens

Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens medicin, nöjer sig inte med att skriva om ME/CFS. Sedan åtminstone 2013 har han kontaktat politiker och tjänstemän för att få dem att upphandla enbart KBT och träning, en behandling som inte är evidensbaserad och som riskerar att göra patienterna sämre.

Mats Reimer har i många år argumenterat för att ME/CFS är ett slags psykosomatiskt syndrom och att patientföreningen och patienterna har fel när de säger att ME är en somatisk sjukdom. I takt med att forskningen visat att han har fel har han av förklarliga skäl blivit lite tystare men i och med konflikten kring Gottfriesmottagningen i Västra Götalandsregionen har han börjat blogga om sjukdomen igen.

Vi är många som förvånats över Västra Götalandsregionens totalsvängning när det gäller ME/CFS-vård. Precis när biomedicinsk behandling är på gång och evidensen för KBT och träning imploderat (studierna visade sig ha överdrivits med 400 procent vilket gör att evidensen nedgraderats till icke befintlig), precis då bestämmer sig regionen för att överge den biomedicinska behandling som patienter i hela landet vallfärdat till. Och för vad? Jo, KBT, den enda riktigt välbeforskade behandlingen. Som trots tonvis med studier fortfarande inte har någon som helst evidens.

Hur kunde det hända?

Vi kan idag avslöja åtminstone en av orsakerna. Ett flertal mail som kommit till vår kännedom visar att Mats Reimer sedan åtminstone 2013 har varit i kontakt med politiker och tjänstemän i Västra Götalandsregionen. Han har ”informerat” dem om att ME/CFS inte är en somatisk sjukdom och att PACE-studiens behandling är den som har bäst evidens vid ME/CFS. Han skriver bland annat så här:


img_5337
Uppenbarligen har regionen lyssnat.

Men PACE? Studien som hela världen numera skrattar åt och som används som dåligt exempel i journalistutbildningen vid Berkeley i USA? Eftersom den hade så skrattretande dålig metod och egentligen bevisar motsatsen till det författarna hävdade? Som Mats Reimers egen tidning och Läkartidningen nyligen rapporterade har överdrivit sina resultat med 400 procent? Ja, den. Den kallar Reimer ”den mest välgjorda behandlingsstudien” och hävdar att KBT och/eller träning har bäst evidens vid ME/CFS. Skämskudde fram.

Det finns ingen evidens för KBT och träning vid ME/CFS. Det fanns det inte 2013 heller, åtminstone inte om man gjorde sig besväret att läsa PACE-studien, inte bara abstractet. Vem som helst som har någon kunskap om vetenskapsteori ser att den här studien är skräp. Reimer själv har varit medveten om kritiken sedan studien publicerades 2011.

I Sverige ställs ME/CFS-diagnoser utifrån kanadakriterierna. Det är de mer strikta kriterierna som förutsätter neurologiska symptom och symptom från ett felfungerande immunförsvar. Det finns inga studier på KBT och träning som använder dessa kriterier. PACE använde oxfordkriterierna, som enligt NIH inte längre ska användas, och inkluderade därmed många patienter som hade alla möjliga andra orsaker till sina symptom. Trots det hade KBT och träning ingen effekt utöver placebo. En studie som använde kanadakriterierna skulle förmodligen visa en negativ effekt eftersom så många patienter rapporterar försämring med denna typ av behandling.

Hur kan Mats Reimer försöka få regionen att använda en metod där evidensen är ännu sämre än för den nuvarande behandlingen? Det finns inga studier som visar att B12 inte fungerar, däremot studier som visar att det kan fungera. KBT och träning är däremot extremt välbeforskat och studierna visar ingen effekt utöver placebo. Reimer, som skulle vara bastiljonen för den evidensbaserade medicinen? Läser han inte de studier han förespråkar innan han lägger sig i politiska beslut? Tydligen inte.

Reimer driver uppenbarligen en tes och är inte särskilt intresserad av alla de fakta som motsäger den. Att en barnläkare och bloggare på Sveriges största medicinska nyhetstidning kontaktar politiker och tjänstemän för att påverka politiska beslut är minst sagt märkligt. Särskilt när han gör det med felaktig information. Vet Dagens medicin om att Mats Reimer använder deras namn och trovärdighet för att påverka politiska beslut?

Att politikerna sedan lyssnar mer på honom än på forskare och läkare som arbetat med och forskat på ME/CFS i decennier är bara sorgligt. Särskilt när konsekvensen blir som nu — att patienterna står utan vård från och med december.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.