Karin Johannissons paradoxala gärning

Karin Johannisson, författare och professor i idé- och lärdomshistoria, har gått bort. Twitter svämmar över av människor som uttrycker sin sorg. Det är kanske inte rätt tillfälle för en nyansering men här kommer den i alla fall.

Karin Johannisson har gått bort och är saknad. Maria Schottenius skriver en hyllningskrönika i DN:

”Jag tror att väldigt många kvinnor genom Karin Johannisson fick syn på något som i grunden handlade om dem själva. Hon satte problem under debatt, i god kulturradikal anda. I denna överväldigande manliga tradition bytte hon kön på kulturradikalismen, tog den till en kvinnlig position. Hon iscensatte kvinnan som subjekt i idéhistorien, lät kvinnliga problem bli genomlysta, intressanta, fascinerande. En mäktig kvinnohistorisk bragd, en feministisk gärning.”

Vi är många som hade önskat en mer nyanserad bild, att någon tagit upp det paradoxala i hennes insats.

Johannisson var en av de som kallade ME/CFS, fibromyalgi med flera sjukdomar för ”kultursjukdomar” och ”hysteri” och som kämpade i många år för att vi inte skulle få någon biomedicinsk vård. Vi som man numera vet är somatiskt sjuka med stora felfunktioner i energiproduktion, immunförsvar med mera var ”sårade divor” och trasiga, missanpassade själar. Hon var en av de som låg bakom det faktum att så många med ME feldiagnosticerades, något som händer nästan alla än i dag. Utmattningsdiagnoser, stressdiagnoser och en del annat. 

En vän hade så svår ME att hon inte kunde stå upp, precis som jag har haft i perioder och fortfarande har utan behandling. Hon behövde hjälp med allt. Hon fick diagnosen ”osjälvständig personlighetsstörning” och hennes familj uppmuntrades att inte hjälpa henne för att inte bekräfta hennes sjukdomsföreställning. Inte av Johannisson själv, men det var hon och Anders Lundin som var med i media och argumenterade för att vår funktionsnedsättning är inbillad. Som bidrog till att en gammal fokusrapport som bestämde vården för ME-sjuka blev en katastrof för patientgruppen.

Hon hade sina poänger. Men hon inklunderade alldeles för många i sina analyser, drog för enkla slutsatser om saker hon inte behärskade och uttryckte dem gång på gång i media. Hon gjorde tusentals människor väldigt illa. 

Man ska inte tala illa om de bortgångna, men jag hade gärna sett en annan beskrivning av hennes gärning än ”feministisk”. Johannisson cementerade bilden av den sjuka kvinnan som hysterisk. Att ett sådant begrepp ens finns kvar på 2000-talet är fascinerande i sig och något vi har bland annat henne att tacka för. En föraktfull, nedlåtande och patriarkal människo- och framför allt kvinnosyn. Som tyvärr blev skrämmande konkret för många människor. Som en annan vän uttrycker det:

”Framtiden kommer sannolikt att säga att hon gick i sin egen fälla, och upprepade processerna att avfärda kvinnor och kvinnors liv och hälsa, precis som de läkare hon studerat i historien.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.