Vem är sjuk nog för Försäkringskassan?

Expressen ställer Migrationsverkets frågor till någon som har varit öppet gay hela sitt liv. Han blir inte godkänd. Försäkringskassan borde granskas på samma sätt.

Igår publicerade Expressen ett experiment med operasångaren Rickard Söderberg. Söderberg har varit öppet gay sedan han var sjutton men när han svarar på de frågor som Migrationsverket ställer till homosexuella flyktingar blir han inte godkänd. Två jurister granskar intervjun, båda drar samma slutsatser — Söderberg lyckades inte göra sin homosexualitet tillräckligt sannolik. Hans svar är för vaga. Han skulle skickas tillbaka och internet rasar. Det är orimligt, myndighetsutövning får inte brista på det här sättet.

Söderberg själv vittnar om hur obehaglig intervjun var. Trots att den inte var på riktigt, trots att frågorna ställdes av en journalist som inte hade någon möjlighet att skicka Söderberg till ett land där han förföljs för sin sexuella läggning.

”Alltså att inte bli trodd på. När man är i en utsatt situation. Det är det värsta. För det gör att jag också börjar tveka och tvivla själv.”

Tänk om samma metod användes för att granska Försäkringskassan. Är Gunhild Stordalen sjuk i en vanlig handläggares ögon? Hade sjukvårdsminister Gabriel Wikström haft rätt till sjukpenning om han inte hade varit minister? Och vad skulle de tycka om att höra en representant för en myndighet säga att de nog inte vill arbeta? Att sjukförsäkringen inte är för dem och sedan tvingas svara på frågor om sina sexliv i syfte att ”utvärdera deras arbetsförmåga”? Den artikeln skulle jag vilja läsa. Men den lär knappast skrivas av Expressen.

Det här är två olika situationer. Den ena handlar om människor som skickas tillbaka till förföljelse, tortyr, ibland krig och kanske död. Den andra om andra människor som tvingas in i fattigdom, till att leva på sina närmaste eller söka socialbidrag för att de har haft oturen att bli sjuka. Men orsaken är densamma — att svenska myndigheter ser vad de vill se. De ser vad de sparar pengar på att se. Myndighetsutövningen blir fel och konsekvenserna för utsatta människor blir enorma.

När inte ens Rickard Söderberg, hela Sveriges gaysopran, anses homosexuell nog för Migrationsverket, då är det något som är fel. Vi får hoppas på fler bra granskningar i framtiden. Risken är stor att varken Stordalen eller Wikström är sjuk nog för Försäkringskassan.

Foto: Christian Andersson

En kommentar Skriv kommentar

  1. Nina Brundin skriver:

    Hej. Och tack för att du skriver så bra . Min dotter och förmodligen också min son har ME/cfs. Jag försöker förstå och stötta så gott jag kan. Önskar dig allt gott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.