Osäkerheten är din, Strandhäll

I morse intervjuades socialminister Annika Strandhäll i Nyhetsmorgon i TV4. Gång på gång upprepade hon samma fras: ”Det finns en stor osäkerhet kring den här diagnosen.” Är det sant?

Det beror på vad man menar. Om man, som vi förmodar att Strandhäll gör, hävdar att det inte finns tillräcklig kunskap om hur diagnosen påverkar kroppen och därmed arbetsförmågan, då har man fel. Även om det fortfarande inte finns någon botande behandling eller någon kunskap om någon grundläggande sjukdomsmekanism, finns det ganska mycket kunskap om hur ME påverkar människokroppen och vilka funktionsnedsättningar sjukdomen ger. Kunskap som klart bevisar funktionsnedsättningen och visar på tydliga felfunktioner. Läs mer om det här.

Det hade varit mer korrekt att säga att det finns en stor okunskap. Men det beror framför allt på att kunskapen är dåligt spridd, inte på att den inte finns.

ME-sjuka behöver genast få tillgång till en trygg försörjning, en korrekt diagnos, lindrande behandling och de hjälpmedel vi behöver i vardagen. De senaste veckornas nyhetsrapportering (läs till exempel här, här och här) borde ha belagt detta faktum utom allt rimligt tvivel. Ändå är socialministern osäker.

Är Strandhäll osäker kring den socialpolitiska dimensionen av sjukdomen? Finns det i det socialdemokratiska partiet en oklarhet kring huruvida människor ska leva i misär och inte ens få lindrande vård eller tillgång till försörjning? Nej, det brukar åtminstone inte göra det.

Dessa frågor är tvärtom gamla socialdemokratiska hjärtefrågor. Men vi som hade hoppats att få se det hjärtat idag blev besvikna.

En kommentar Skriv kommentar

  1. Angus Liddell skriver:

    Jag kan bara hoppas att inte Strandhäll har fött upp barn med samma hemska okänslighet och oförmåga till empati när det gäller dem som har det svårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.