Det är vi som är bollen

Försäkringskassans kampanj Laget Sverige har kritiserats hårt. Syftet är officiellt att sprida budskapet att

”alla behövs och kan bidra efter bästa förmåga”.

Vilket väl ungefär skulle vara som att lägga skattepengar på att informera om att gräs är grönt. I själva verket är det bara ytterligare en kampanj för att försöka uppmuntra sjukskrivna att arbeta och läkare att inte sjukskriva. Som vanligt utgår man från att det är motivationen det är fel på.

Liknelserna om sjuka på avbytarbänken har haglat sedan kampanjen kom. Att förklara för lagspelaren som har brutit benet och därför sitter på bänken att han visst kan vara med och spela. Att han bara behöver göra det på ett litet annorlunda sätt. Och sedan hota med att han inte får någon mat om han inte hoppar ut på plan — det är inte särskilt snällt. Eller konstruktivt, eftersom benet knappast lär läka om han ska försöka springa. Risken är stor att han, liksom alla sjuka som tvingas arbeta trots att deras kroppar inte klarar det, aldrig kommer att kunna spela igen.

Men som twittraren @tomasblblom så insiktsfullt påpekade: liknelserna om avbytarbänken stämmer inte. Det var länge sedan sjukskrivna människor satt där och vilade sig. Numera är vi i högsta grad med på planen. En plan där politiker, handläggare och försäkringsmedicinska rådgivare jagar oss och sparkar på oss för att nå sina mål.

Vi sitter inte på avbytarbänken. Det är vi som är bollen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.