Vi behöver skydd

Då och då får musiker, skribenter och andra kreativa människor ME/CFS. Och berättar. Stuart Murdoch i Belle & Sebastian skrev Nobody’s Empire för något år sedan. Igår kom Henrik Berggrens ”I Need Protection” som handlar om ME/CFS.

Han jämför sjukdomen med napalm. I Nöjesguiden säger han att texten ”… är lite lik modernistisk poesi, som jag hatar egentligen. Men i det här fallet gick det inte att förklara på något annat sätt.”

Som ME-sjuk känner man igen mycket. Det här är bara mina tolkningar men precis som att man inte kan ta miste på vilken sjukdom det är Henrik berättar om när han intervjuas är det svårt att undgå att se referenserna i den här texten. Man känner igen sig.

Hjärndimman:

”Like I can’t cohere, like I disappear”

Intryckskänsligheten:

”The world comes crushing in on me
Like I have no skin to shield me”

Ensamheten och tomheten när ljud, ljus och även smygande, älskade människor tar för mycket energi. När sjukdomen tvingar en att ligga ensam i mörker och göra ingenting, timme efter timme, för att allt annat gör en sämre:

”Dive down in dense blank, headlong
Feel the hug of nothing
Gaps of darkness multiply
Windows onto hell
Walls of void rise upp
Blinding black spreads shrouds of sleep
Shrouds of sleep”

Känslan när utmattningen tar över kontrollen:

”Dragons rise up ’round me
Waves of weakness take me
Sucking me under
Sinking in blindness
(From the surface of consciousness)
(Touching non-existence)
(From the surface of consciousness)”

Och så titeln I Need Protection som kan betyda så mycket. Behovet av hörselskydd och ögonbindel eller mörka glasögon mot intryck. Behovet av hjälp med städ, tvätt, matlagning. Behovet av skydd från kontakt med myndigheter, läkare och annat som tar så mycket energi att man blir försämrad i dagar eller veckor. Behovet av och längtan efter hjälp från samhället i form av forskning, behandling, försörjning och erkännande. ME-sjuka är i desperat behov av skydd, på så många sätt.

Tack Henrik för att du sätter ord på det.

En kommentar Skriv kommentar

  1. hgf skriver:

    Good information. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon).
    I’ve book marked it for later!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.