Så känner du igen en ME-patient

Visst, många av oss känns igen, eller vad man ska säga, på det faktum att vi helt enkelt inte syns. Inte för andra än våra närstående och möjligen en och annan stackars irriterad läkare. Men när vi gör det då? Hur känner man igen en ME-patient som har fixat upp sig, ansträngt sig för att se pigg ut och som befinner sig på stan eller på en fest? Här är några kännetecken.

1. Hen har benen överallt utom på golvet. De flesta som har ME/CFS lider även av POTS, postural orthostatic tachycardia syndrome. Det betyder att våra hjärtan slår för fort när vi inte ligger ner och att blodtrycket inte följer med kroppens lägesförändringar som det ska. Står vi upp för länge (eller för vissa, alls) löper hjärtat amok och blodet försvinner från huvudet. Symptomen lindras om man har fötterna och huvudet så nära varandra som möjligt. Det kan se… lite speciellt ut. (Själv satt jag i skräddarställning vid konferensbord långt innan jag visste att jag hade ME. Hellre se konstig ut än svimma, liksom.)

2. Hen har öronproppar eller dyra hörlurar. Ljudkänsligheten gör att de flesta av oss använder öronproppar eller brusreducerande hörlurar. Vi lägger alltså tusentals kronor på hörlurar utan att lyssna på musik. Och är väldigt nöjda med det. Brusreducering gör att vi slipper lägga så mycket energi på brus från bilar, bakgrundsmusik i affärer och annat ljud. För mig gör det en bilresa hälften så jobbig. Dessutom ser man rätt badass ut.

3. Hen har solglasögon oavsett väder. På tal om att se tuff ut. Starkt ljus, eller ljus över huvud taget, tar energi. Solglasögon kan hjälpa.

4. Hen sitter där man egentligen inte kan sitta. Staket, murar, trafikgrisar, bord, hyllor… Om man måste sitta ner — nu — nöjer man sig med det mesta. Som sagt, hellre se konstig ut, och få lite ont i rumpan, än att svimma eller krascha.

Alltså. Ser du någon som ser jäkligt badass ut i hörlurar och solglasögon och som förtvivlat försöker omvandla vad-som-helst till en stol eller en säng — då är det mycket möjligt att du tittar på en ME-sjuk person.

En kommentar Skriv kommentar

  1. Elin skriver:

    Genialt innlegg 😉
    Deles flittig i Norge, det treffer spikeren på hodet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.