Latmasken

Det var på den tiden då kommentarsfälten i svenska medier fortfarande var öppna och i princip oredigerade. Ett antal läkare och forskare hade skrivit en debattartikel om ME/CFS i Svenska Dagbladet. Kommentarerna var allt annat än snälla. En fastnade särskilt:

”Den här sjukdomen är egentligen en masksjukdom… vi vet alla vilken mask.”

Jag skrattade nog i en timme. I min familj är ”masken” numera ett återkommande skämt. Visst, det var en elak, raljant och nonchalant kommentar. Men den var i alla fall, och till skillnad från alla de andra, rolig. I veckan visade den sig dessutom vara närmare sanningen än vi trodde.

Ett antal större engelskspråkiga medier (bland andra Telegraph och Times) har rapporterat om den nya studienEn forskare har hittat stora avvikelser i ME/CFS-sjukas metabolism, så tydliga att man med 90 procents säkerhet kan avgöra om en patient har diagnosen eller inte. Avvikelser vars storlek samvarierar med graden av funktionsnedsättning. Det är ett anmärkningsvärt forskningsgenombrott och dessa mönster i ME/CFS-sjukas blod är en möjlig biomarkör. Om fler forskare får samma resultat innebär det förhoppningsvis

1. att en ME/CFS-diagnos i framtiden kommer att kunna ställas med ett enkelt blodprov.

2. ännu tydligare bevis för att funktionsnedsättningen är på riktigt.

3. möjlighet till bättre behandling.

Masken då? Jo. Det metaboliska tillstånd som våra kroppar försatts i liknar tydligen det dvalatillstånd, så kallat dauer, som vissa rundmaskar hamnar i under svåra förhållanden. Kroppen stänger av alla icke livsuppehållande funktioner och fokuserar på ren överlevnad. På så sätt kan maskarna leva längre, fast med väldigt låg livskvalitet. Vad som nu är livskvalitet för maskar. Det skulle förklara varför ME/CFS-patienter kan bli så extremt sjuka utan att dö. Våra kroppar har, om teorin stämmer, överreagerat på en trigger och gått i dvala helt i onödan. Och fastnat där. Eller så händer något som gör att det faktiskt behövs. Utlösande faktorer var de vanliga — oftast en infektion men ibland graviditet, trauma eller stress.

Beskrivningen stämmer förstås bra med upplevelsen. Många av oss använder liknelsen om en björn i ide. Om det sedan stämmer med sjukdomens etologi återstår att se.

Och vad gäller kommentaren kan vi äntligen svara jakande. Ja, käre kommentator, nu vet vi alla vilken mask. Rundmasken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.