Henrik Berggren om livet med ME/CFS

I vintras var det Karin Alvtegen, nu Henrik Berggren. Allt fler människor berättar om att de drabbats av ME/CFS.

I vintras var det författaren Karin Alvtegen. Nu, när Henrik Berggren från Broder Daniel släpper sin första soloskiva gjorde han samma sak — berättade att han har ME/CFS. Tidigare har Vänsterpartiets före detta partisekreterare, Pernilla Zethraeus, berättat. Bland internationellt kända ME/CFS-sjuka finns idrottare, skådespelare och världskända musiker som Cher.

Berättelserna är slående lika. Liv som levs i mest sängen, beroende av anhöriga, svårigheter med intryck, isolering och trötthet, trötthet, trötthet. Om hur svårt att det är att få diagnos och hjälp. Om ointresserade läkare och ett sjukförsäkringssystem som inte fungerar. Längtan efter att få sitt liv tillbaka, hoppet om forskning och behandling.

Kanske är det mer forskning och fler kunniga läkare som gör att fler vågar berätta. Som gör att fler känner att vetenskapen är tillräcklig för att backa upp deras upplevelse, att de har en chans att bli trodda. Eller så är det patientrörelsen som vuxit fram de senaste åren, att människor känner att de inte är ensamma längre. Viljan att stå upp för de som inte kan. Kanske är det så enkelt som att fler får rätt diagnos. Effekten är i alla fall densamma — för varje människa som berättar rasar en del av stigmat. När människor som många har en relation till berättar är det förstås fler som lyssnar.

Se Henrik Berggrens berättelse här, nitton minuter in i programmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.