Har det regnat?

När det gäller ME, och en del andra sjukdomar, verkar alla normala regler för varseblivning ha upphävts.

Du har suttit ett dygn i ett mörkt rum under marken. När du kommer ut bländas du först av solen. Ögonen vänjer sig och du ser att marken är blöt och full av vattenpölar. Människor omkring dig bär våta, men hopfällda, paraplyer och barnen har gummistövlar. Du frågar en förbipasserande hur vädret har varit. ”Det har regnat”, säger hen, och traskar vidare i kringelkrokar för att inte bli våt om fötterna.

Tror du att det har regnat? Eller behöver du mer bevis? Funderar du över andra orsaker, som att någon gått ut och vattnat all mark du kan se med en vattenslang? En kortvarig översvämning från en damm som brustit? Eller är det en filminspelning? Alla människor du ser är kanske skådespelare? Lurar de dig?

Nej, du tänker inte så. Indicierna är för starka, alternativen för osannolika. Varför skulle du tro något annat? Du behöver inte känna till Ockams rakkniv för att dra slutsatsen. Men om du byter perspektiv och väljer ME/CFS i stället för regn, är det plötsligt inte självklart alls. Åtminstone inte i vården.

Forskningen visar stora fysiska avvikelser, särskilt efter ansträngning. Människor från hela världen berättar samma historia. De blev sjuka efter en infektion eller liknande, och har sedan mått, ”som en påse skit”. Ändå är det så många läkare som inte vill tro ME/CFS-patienter. Som säger att det är inbillning, ”inte så farligt” eller att de helt enkelt hittar på för att de inte vill arbeta.

När det gäller ME, och en del andra sjukdomar, verkar alla normala regler för varseblivning ha upphävts. Läkaren ser vattenpölarna, hör den förbipasserandes svar men är liksom inte nöjd. Hen måste ha mer bevis. Hen misstänker skådespeleri och ser sig om efter en vattenslang.

Fånigt? Jag tycker det. Men icke desto mindre en av många orsaker till att patienter med ME/CFS ofta inte blir trodda och därmed står helt utan hjälp.

En kommentar Skriv kommentar

  1. F.S skriver:

    Mycket bra skrivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.