Dags att släppa KBT-benet

Den stora, randomiserade, placebokontrollerade studie som skulle bevisa att KBT och träning fungerar vid ME/CFS visade inga resultat utöver placebo. Åtminstone inte sedan författarna avslöjats med att ha blåst upp resultatet med 400 procent och fuskat på en massa andra sätt. Ändå vägrar Mats Reimer att ändra åsikt. Trots att han varken har forskningen eller patienternas erfarenheter på sin sida.

De läkare som har mycket investerat i den psykosociala eller biopsykosociala skolan vägrar fortfarande att erkänna att KBT och träning som behandling vid ME/CFS är död. Även när de konfronterats med den gigantiska implosion som var PACE-studien. Deras argument? Som Mats Reimer skrev i en kommentar till sin senaste blogg:

”Vad gäller KBT vid CFS kan man konstatera att andra forskargrupper startar nya studier, så forskarsamhället kan inte anses ha något konsensus i frågan.”

Hans argument är alltså att forskarna inte har släppt sitt ben. Nej, men detsamma gäller ju hans hatobjekt homeopati. Det forskas fortfarande på, men det tar inte Reimer som ett argument för att frågan om homeopati inte är avgjord. En studie på homeopatisk behandling av ME/CFS-sjuka visade liknande resultat som PACE-studien. Reimer kanske väntar på fortsatt forskning där också, innan han kan acceptera resultatet? Är man skeptiker så är man!

Att forskare fortsätter att forska betyder inte att frågan inte är avgjord. Att förutsätta att de forskare som har investerat hela sina karriärer, prestige och pengar i en behandling skulle ge upp den när de förstår att den inte fungerade är naivt. Självklart tar de chansen att fortsätta om de har möjlighet. Ingen vill väl erkänna att man har lagt halva sitt liv på ett misstag? Det gäller naturligtvis även Reimer själv, som trots överväldigande bevis vägrar att släppa sitt köttben. Att ME-patienter inte förstår sitt eget bästa och kämpar emot den vård som skulle kunna hjälpa dem, det blir ju så bra krönikor av det! Hur skulle det gå med hans trovärdighet om det visar sig att han har haft fel om ME/CFS? Vad har han mer fel om? Vilka andra studier har han inte läst ordentligt?

Att nya forskningsprojekt startar upp är inte heller särskilt märkligt. Finns det pengar, vilket det gör för den här typen av studier där man som PACE-författarna gjorde kan dra slutsatsen att patienter inte ska få sjukersättning, finns det villiga forskare. Money makes the world go round. Att dra slutsatser om evidens utifrån det blir mest fånigt. Om man inte råkar skriva i landets största medicinska tidning och vara många läkares enda källa till kunskap om ME/CFS. Då blir det direkt obehagligt.

Det är dags att släppa KBT-benet. Köttet är borta, bortgnagt av hundratals ivriga forskare. I märgen finns bara B12-brist.*

*Den enda studie som undersökt B12-nivån i likvor (ryggmärgsvätskan) på ME/CFS-sjuka visar att den är nedsatt där trots att den är normal i serum. Detta tros vara anledningen till att B12-behandling fungerar så väl vid ME/CFS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.